1. Advisa billån
  • Jämför 32 långivare direkt!
  • Tjänsten är helt gratis för dig!
  • Billån utan kontantinsats!
Jämför billån »

Se resten av topplistan av billån genom att klicka här.

Tvätta bilen själv – Steg för steg

Tvätta bilen själv – Steg för steg är en guide för dig som vill lära dig tvätt bilen. Den riktar sig främst till dig som inte har så mycket erfarenhet av att tvätta bilen men också till dig som vill bli bättre på det. Vi har lagt upp det till så att vi har huvudkategorier och sedan underkategorier till det. Så du lätt ska hitta det du vill lära dig mer om.

Tvätt bilen själv

Att tvätta bilen själv är något du borde lära dig om du äger en bil och vill spara pengar. För tvätta bilen ofta bör alla göra som vill hålla kvar värdet i bilen. Och ska du tvätta den så ofta och inte vara ekonomiskt oberoende så bör du lära dig hur man gör.

Tvätta bilen hemma

Om du vill tvätta bilen hemma så bör du ställa den på gräset eller grusplan långt i från dricksvatten. Det vill säga långt i från vattendrag, dagsvatten och så vidare. Så det inte kommer ut där direkt. Det finns kommuner där du inte ens får tvätta bilen hemma hur du vill.


Tvätta bilen Invändigt

Du bör börja med att tvätta bilen invändigt för när du tvättat bilen utvändigt så blir det ofta blött under bilen och det är inte så bra att dra en dammsugare genom det. Men det här är en smaksak. Vissa vill göra det sista. Oavsett hur du väljer att göra så är det här några bra punkter att gå igenom.

Tvätta bilrutorna

Du börjar med att tvätta rutorna och det gör du med vanligt fönsterputs som du kan köpa i vilken matbutik som som helst. Eller i vilken biltillbehörs-affär som helst. Du kan passa på att även fylla på med spolarvätska och titta så torkarbladen tar bra och inte lämnar flammor så du inte ser något när du använder dom.

Dammsug bilen

Att dammsuga bilen ofta gör att smutsen inte fastnar och du behöver göra en grövre bilklädsel-tvätt som blir betydligt mycket svårare och mer kostsam än så.

Tvätt bilklädsel med klädseltvätt

Men behöver du göra en grövre rengöring och vill göra en tvätt av bilklädseln så är klädseltvätt i form av skumtvätt att föredrag. Men ha inte på för mycket. Och har du skinnklädsel bör du behandla det med produkter för det för att det inte ska torka och börja spricka. Mattorna i bilen kan du spola av med högtryck och skurborste.


Tvätt bilen utvändigt själv

Så var det dags att börja tvätta bilen utvändigt också och då börjar du med att lägga på avfettningsmedel. Kom ihåg att du inte får tvätta bilen hemma i vissa kommuner utan måste besöka godkända tvättplatser som kan hantera avfallet när man tvättar en bil.

Lägg på avfettningsmedel

Det finns många olika avfettnignsmedel att köpa och dom miljövänliga är tyvärr sällan speciellt bra. Tyvärr. Men har du inte så skitig bil så kan det vara nog så bra. Är det däremot en mer smutsig bil med många flugor och annat i lacken så räcker det sällan. Om du vet något som är bra får du gärna tipsa oss om det. Används så lite avfettning som möjligt. Ta dom mest nedsmutsade delarna. Vilket brukar vara dom nedre delarna av bilen och huven.

Är bilen ny så bör du hoppa över avfettning första 6 månaderna för att lacken verkligen ska härda. Eller om bilen är nylackad av någon annan anledning för den delen.

Spola av bilen med högtryckstvätt

Sedan är det dags att spola av bilen och då är högtryckstvätt att föredra. Kom dock ihåg att en stark sådan till och med kan göra bucklor på bilen så gå inte för nära med den om den är stark.

Tvätta bilen med schampoo och svamp

Nu är det dags att rulla upp ärmarna och ta en hink med ljummet vatten, en tvättsvamp och bilschampo. Du svampar hela bilen till du varit över precis hela bilen. Sedan spolar du av den igen så allt schampo försvinner. Kom ihåg att använda en ny fin svamp utan sten som kan repa lacken. Tappar du den i marken – ta en ny. Och svampa dom renaste delarna på bilen först och dom skitigaste sist av samma anledning.

Torka av bilen med sämskinn eller microfiberhandduk

För att få en riktigt fint resultat så bör du även torka av bilen efter du tvättat den. Och det gör du med ett sämskinn eller microfiberhandduk. Du vill ha bort vattnet så det inte skapar några kalkfläckar bland annat. Och för att du ska kunna vaxa den och göra vidare behandling.


Polera bilen själv

Att efterbehandla bilen är lite av en överkurs och någon många hoppar över helt. Många tänker på att man ska polera bilen själv eller vaxa bilen. Men sedan vet man inte riktigt hur det går till. Men det går ofta till i tre steg. Cleaner, vaxning med polering och sedan lackförsegling med polering.

Cleaner

Det är lite av en överkurs men det är helt enkelt att man lägger på ett djupverkande medel som öppnar lackens porer och förhindrar smuts att komma in i porerna. Läs på förpackningen hur du gör det och spola sedan av bilen igen.

Vaxa bilen själv

Sedan är det dags att lägga på vaxet oh lägger du på och arbetar in med en polerduk. Men ha inte på för mycket. Polera sedan in vaxet i lacken. Läs på förpackningen hur dom vill att du arbetar med just den produkten.

Lackförsegling

Sedan kan du lägga på en lackförsegling som gör att glansen och skyddet håller längre. Du lägger på ett tunnflytande hårdvax som du sedan låter torka och sedan är det dags att polera bort det. Det är väldigt viktigt att du inte gör dett i solljus eller när det är lägre än 10 grader.


Motortvätt

Självklart kan motorn även behöva sig en tvätt men vet du inte exakt vad du håller på med så bör du lämna in bilen för det. För det går lätt att ha sönder en bil fullständigt genom att tvätta den fel i motorutrymmet.


Sedan är det slutligen viktigt att du provbromar efter en tvätt då det kan göra att bromssträckan blir längre när du har vatten och rester från tvätten på bromsarna. Så det är viktigt att du bromsar så det försvinner och bromsarna tar som vanligt.